Hirvikiväärin kupariluodit testissä OSA 2

9.9.2020

Testipäivä

Viimein koitti se päivä. Testipäivä jolloin päästäisiin ampumaan gelatiiniin ja tutkimaan eri patruunoiden toimintaa siinä, joka siis simuloi eläimen kudososumaa.

Kun edellisenä maanantaina kävin ampumassa testiradalla, ammuin tosiaan kasat, siitä voit lukea täältä, samalla kertaa otimme nopeuksia, jotta saisimme simuloitua eri nopeuksisia vauhteja, jotka vastaisi 50m, 100m ja 200m matkoja.

Kannattaa käydä tosiaan tutustumassa tuohon edelliseen Hirvikiväärin kupariluodit testissä OSA 1 kirjoitukseeni, niin koko saat paremmin koko tarinan haltuusi.

Tällä kertaa Hausjärven testiradalla paikalla oli Sakon edustajien lisäksi Riista -lehden toimittaja Arto Määttä, sekä Hard Hitting Lab -sivustoa ylläpitävät herrasmiehet Janne Heimonen ja Jukka Hänninen. Jos edelliseen blogiini sain kommentteja, että testi ei olisi puolueeton, koska se on tehty Sakon testiradalla, niin viimeistään nyt lienee selvää, että tulokset ovat raportoitu täsmälleen niin, kuin ne ovat. Koska paikalla on minun ja Sakon edustajien lisäksi myös mediaa ja muitakin asiasta kirjoittavia ja kiinnostuneita tahoja, niin olisi melko typerää kirjoittaa jotain keksittyä, eikö?

Miten testi tehtiin?

Kerrataanpas siis vielä kerran miten testi testiin, ja mitä sillä haluttiin selvittää.

Valitsimme siis kuusi yleistä kupariluotia testiin. Halusin selvittää millainen haavakanava luodista tulee, miten hyvin luoti avautuu, kuinka nopeasti se avautuu, milloin se pysähtyy ja miten hyvin se käy/millaisen kasan saan sillä ammuttua.

testissä käytetyt patruunat vasemmalta oikealle luettuna
SAKO POWERHEAD BLADE (10,5g)
SAKO POWERHEAD II / Barnes TTSX (10,9g)
LAPUA NATURALIS (11g)
TARVAS (10,7g)
NORMA ECOSTRIKE (9,7g)
HORNADY GMX (9,72g)


Se, että ammuttaisiin vain tehdasladattua patruunaa gelatiiniin ei toisi tyydyttäviä tuloksia, koska ketään ei tosiasiassa kiinnosta mitä gelatiinille käy lähietäisyydeltä ammuttaessa. Tarkoitus oli selvittää miten nuo patruunat pelaavat eri etäisyyksillä. Olisi toki ollut mahtavaa simuloida myös luuosumia, mutta jätetään se seuraavaan kertaan tai jollekin toiselle innokkaalle.

Halusimme selvittää siis kolme etäisyyttä. Mielellään 50m, joka on melko yleinen ampumamatka ammuttaessa peuraa tai kaurista kytiskopista tai ajojahdista (ainakin oman kokemukseni mukaan jopa tätä vielä reilusti lähempääkin). Sitten tietysti se perinteinen 100m matka, joka lähes jokaisella meistä (saa taas korjata jos olen aivan umpiväärässä) on se matka, jolle kiväärin optiikka on kohdistettu. Viimeiseksi matkaksi valikoitui 200m, melko pitkä matka riistalaukaukselle olematta kuitenkaan mahdoton tehtävä monellekaan metsästäjälle.

Miten nuo matkat sitten saataisi toteutettua? Helpoin tottakai olisi tosiaan ampua niille matkoille, mutta kuten arvata saattaa, tuo suurnopeuskameran käyttö asettaa melkoisen paljon rajoitteita. Tämä suurnopeuskamera joka kuvaa 27 000 kuvaa sekunnissa, se on siis 1080 kertaa enemmän kuvia sekunnissa kun normaali videokuva, eli ihan hemmetisti kuvia. Joka takia pelkästään valaistuksen asennus pimeään ammuntatunneliin vaatii jonkin verran ymmärrystä ja tehoa valoilta, nämä asiat oli onneksi hoidettu kuntoon ennen kuin pääsimme paikalle.
Mutta, takaisin rajoitteisiin…
Ensinnäkin se, että saisi virrat 200m päähän olisi jo oma tehtävänsä 100m pitkässä tunnelissa. Mutta vaikka se onnistuisi, niin osuminen keskelle noin 20cm x 20cm blokkia kaikilla kuudella patruunalla vaatisi kiikarin kohdistuksen jokaisella kerralla ja tähän menisi aikaa ja patruunoita… liikaa.
Gelatiiniblokithan pitää säilyttää +4c lämpötilassa, että ne säilyttävän oikean tiheyden ja toimivat halutulla tavalla ja sen lisäksi vielä painavat 10kg kappale, joten sekin olis vienyt suurimman hauskuuden pois tästä päivästä. Tajusin muuten juuri, että 360kg gelatiinia käytettiin tuon päivän aikana, niistä olisi tullut melkoisen mahtava marjahyytelö.
Noh, takaisin asiaan…
Eli, entäs jos ne blokit tosiaan olisi siellä kaukana ja sitten tulisikin se yksi huono laukaus sinne 200m päähän, jossa tuo minun budjetin ulkopuolella oleva suurnopeuskamera kuvaisi tätä suoritusta noin 40cm päässä tuosta gelatiinblokista? Luulen, että pelkästään tuo viimeinen kohta teki selväksi sen, että laukaukset tulee tehdä suhteellisen lähelle, ettei mitää vahinkoja sattuisi, ja kaikki 38 (2 ylimääräistä) blokkia tulisi riittämään. Jos sattuisi se huono laukaus ja luoti ei osuisikaan keskelle ja tekisi pienen käännöksen (jollaisen muuten nytkin tulette näkemään tuossa 200m videossa) niin emme saisi vertailukelpoisia tuloksia luodin tullessa ulos blokista tai törmätessä ”lattiaan”. Tuossakin tapauksessa tosiaan olisi kamera vaarassa, sillä tuloksista näkyy, että luoti voi tulla vielä geelinkin jälkeen erittäin kovaa vauhtia ulos.

Tässä välissä lienee hyvä kertoa, millainen prosessi noita gelatiiniblokkeja on tehdä, että ainakin selviää se määrä työtä mitä pelkästään niiden eteen on tehty, ja sitä kautta myös se, että on lähes pakko simuloida noita nopeuksia ja niiden toteuttamisia, ihan pelkästään noiden geelien kannalta.

Me siis käytimme 10% FBI speksien mukaista eläinperäistä gelatiinia. Jokaisessa 10kg blokissa on siis 9 litraa vettä ja 1kg gelatiinijauhetta. Valmistusprosessihan ei ole kovin monimutkainen, mutta onnistuakseen se vaatii kuitenkin tiettyjä valmiuksia esimerkiksi kylmälaitteiden osalta.

Tässä siis ohje gelatiinin valmistukseen:

30 litraan kädenlämpöistä vettä (n. 36c – 37c) sekoitetaan hitaasti 6kg jauhetta, jonka jälkeen lisätään 24 litraa noin 80-asteista vettä. Sekoitetaan varovasti (että vaahtoaa mahdollisimman vähän) niin pitkään, että kaikki jauhe on liuennut. Tämän jälkeen annostellaan neste haluttuihin astioihin, tässä tapauksessa 10kg 40cm pitkiin astioihin. Annetaan jäähtyä ja jähmettyä 24 tuntia huoneenlämmössä, jonka jälkeen siirretään jääkaappiin jäähtymään vähintään 24 tunnin ajaksi siten, että gelatiini jäähtyy kauttaaltaan 4c lämpöiseksi. Me kun tosiaan teimme kaiken kaikkiaan 380kg gelatiinia, niin täytyy ymmärtää, että kotioloissa se ei olisi mahdollista ihan pelkästään tuon jäähdytyksen takia, kun tavallisen jääkaapin jäähdytysteholla edes 120kg erittäin lämmintä gelatiinimassaa ei jäähdy 4 asteiseksi kovin nopeasti saati sitten edes mahdu sinne. Se miksi ammuttaessa gelatiinin on oltava 4 asteista, johtuu siitä, että massan lämpötila vaikuttaa oleellisesti läpäisyyn yms.
Esimerkiksi 10c asteisella blokilla voi olla 50% heitto läpäisyssä verraten 4c asteiseen. FBI spekseihin voi tutustua helposti googlea avuksi käyttäen, jos asia jäi enemmänkin kiinnostelemaan, minä sen sijaan siirryn nyt eteenpäin.

gelatin blocks
Päivän aikana näitä 10kg blokkeja kuljetettiin ja siirreltiin 360kg edestä.

Palataanpas siis takaisin itse aiheeseen. Eli saadaksemme testit tehtyä piti keksiä ratkaisu, jolla annettaisi kameralle mahdollisuus selvitä ja kaikille patruunoille mahdollisuus tasaiseen vertailuun.

Yksi vaihtoehto olisi, että vähennettäisi vain latausta jolla saataisin myös luodin nopeutta vähennettyä, mutta kuten yllä sanottu, se ei olisi reilua kaikille patruunoille, sillä luodin pyörimisnopeus vähenisi niin radikaalisti, että melko todennäköisesti osa luodeista ”kaatuisi” osuessaan gelatiiniin. Tätä luotien pyörimisnopeuden pienentymistä ei tietenkään tapahtuisi niin paljon jos ammuttaisi sinne todellisten etäisyyksien pääähän, mutta kuten aikasemmin sanottu, se ei nyt ollut mahdollista.

Päätimme siis ottaa käyttöön lyhemmän piipun (355mm) tiukalla 8″ rihlanousulla, testin edellisestä osan lopusta voitte lukea tästä ratkaisusta ja sen perusteluista enemmän. Koitan pitää tämän suht ytimekkäänä.

Aletaan ampumaan

Käyn ammunnan ja sen tulokset tässä läpi matkajärjestyksessä. Laitan alle nyt kaikki videot, ja tiedot patruunoista. Kun ollaan katsottu videot ja tutkittu data, niin voidaan tehdä joitain spekulaatioita luodeista, niiden toiminnasta ja eroista.

Ensimmäisenä siis tuo simuloitu 50m matka. Todellisuudessahan se matka tosiaan oli 15m ja ammuimme sen tuolla Sakon S20 Hunter kiväärillä, jossa on 51cm piippu. Käytimme tosiaan tehdasladattua patruunaa ja ammuimme sen 15m päähän. Se, miksi tämä olisi siis simuloituina 50m, johtuu siitä, että testipäivänä ammuimme vertailunopeudet TRG M10 -kiväärillä jossa oli 655mm piippu ja se antoi luonnollisesti nopeammat vauhdit luodeille. Näiden nopeuksien mukaan on tehty kaikki laskelmat ja nopeus S20llä ammuttuna 15m päässä olevassa gelatiiniblokissa vastasi siis TRG M10llä ammuttua luotia 50m päässä. Tai noh, ei ihan TASAN 50m päässä, mutta alla olevalla videolla ja jutun lopussa olevissa taulukoissa on näkyvillä kaikki ne todelliset nopeudet joista nuo simuloidut matkat on laskettu.

LUODIT 50M
SAKO S20 HUNTER (510mm piippu)

Testin tulokset videona
Simuloitu ~50m matka

Ensimmäisessä testissä näkyy hyvin haavakanava ja läpäisy, tuolla 50m matkalla vain yksi luoti erottuu selkeästi tuon läpäisyn johdosta, ja se on oikeassa yläkulmassa oleva Tarvas. Alla olevasta taulukosta näkee siis luotien tiedot, ja niitä sekä videota tutkailemalla voidaan tehdä omia tulkintoja luotien toimivuudesta.

Testin tuloksen numeroina

Kun patruunat oli ammuttu, kaivettiin luodit gelatiinista (tai luotiliivistä) ja tutkittiin, kuinka ne olivat avautuneet ja sienettyneet. Tulen esittämään kaikki tulokset ja kuvat samassa järjestyksessä jokaisessa kuvassa ja taulukossa. Alla olevassa kuvassa siis patruunat ja luodit vasemmalta oikealle katsottuna:

SAKO POWERHEAD BLADE (10,5g)
SAKO POWERHEAD II / Barnes TTSX (10,9g)
LAPUA NATURALIS (11g)
TARVAS (10,7g)
NORMA ECOSTRIKE (9,7g)
HORNADY GMX (9,72g)

50m testin tulokset kuvana

Yllä olevassa kuvaparissa on selkeästi huomattavissa kaksi luotia jotka eroavat joukosta, TTSX ja Tarvas. TTSX:stä lähti sakarat irti, ja videossa näkyykin kuinka yksi sakaroista lentää blokista ulos kohdassa 23sec. Tarvas sen sijaan juoksee blokin läpi kuin pikajuoksija avautumatta käytännössä ollenkaan, tai noh, kyllähän se avatui reilun millin verran, kun muut taas lähes tuplaantui. Mutta kuten yllä sanottu, käydään kaikki matkat ja nopeudet läpi, jonka jälkeen mietitään mikä mitenkin toimii ja varsinkin, toimiiko luoti niin kuin sen valmistaja on suunnitellut.


LUODIT ~100M
SAKO TRG M10 (355mm piippu)

Seuraavaksi ammuttaisi siis tuo 100 metrin simuloitu matka, joka osoittautui todellisuudessa olevan jotain muuta kuin tasan 100m. Tämä siis tehtiin niin, että ammuttiin tuolla TRG:llä lyhyellä piipulla ja 8″ rihlanousulla tehdasladattuja patruunoita ja pääteltiin ensimmäisten kahden ammuksen jälkeen, että se on hyvin lähellä 100m matkaa. Noh, ne vauhdithan tosiaan mitattiin edellisenä maanantaina kun testiammuin nuo patruunat. Kävi sitten niin, että kaksi ensimmäistä patruunaa tuolloin oli TTSX ja Naturalis, jotka olivatkin suhteellisen lähelle tuota 100m matkaa, mutta torstain jälkeen kun laskettiin kaikista patruunoista uudelleen ballistisen kertoimen perusteella nuo matkat, niin huomasimme, että Hornadyn GMX:n ja Norman Ecostriken kohdalla etäisyydet eivät vastanneetkaan 100m, vaan paljon kauempana olevaa kohdetta. Eipä anneta sen kuitenkaan häiritä, sillä videolla ja taulukossa on ne matkat merkattuna joita tuo tilanne simuloi.

Testin tulokset videona
Simuloitu ~100m matka

Testin tulokset numeroina

Jos olette aikasemmin miettineet noita taulukoita katsellessanne, että miksi olen punninnut nuo luotien todelliset painot, enkä luottanut patruuna-askin kyljessä olevaan tietoon, löytyy vastaus yllä olevasta taulukosta.
Kävin ystäväni Eskon luona mittaamassa tarkkuusvaa’alla noiden kaikkien ammuttujen (18kpl) luotien jäämäpainot, ja yllätykseksi huomasimme, että perskeles, tuo Bladehan on painavampi kuin ennen ampumista.
Olin liottanut luodit moneen otteeseen lähes kiehuvassa vedessä, että saisin varmasti kaiken gelatiinimössön pois niin, ettei se vaikuttaisi tuohon painoon. Katselimme Eskon kanssa luotia ja totesimme, että kyllä se puhdas on, painoeron täytyy tulla josstain muualta. Otin sitten neljä Sakon Blade -patruunaa rasiasta, purimme ne purkuvasaralla ja punnasimme painot. Vaaka näytti 10,60g, eli 0,1g enemmän kun mitä patruuna-askin kyljessä luki. Tämän jälkeen otimme kaikki muutkin luodit puntariin, ja huomasimme, että erittäin pieniä heittoja oli kaikissa, mutta kuitenkin vain gramman sadasosia.

Luotien painon mittaamiseen käytetty tarkkuusvaaka:
AND EK300i

100m testin tulokset kuvana

LUODIT ~200M
SAKO TRG M10 (355mm piippu)

Testin tulokset videona
Simuloitu ~200m matka

Testin tulokset numeroina

Tässä etäisyydessä tuo TTSX näytti ensimmäistä kertaa siltä kuin se olisi toiminut oikein. Sakarat kiinni ja 14.47mm leveä kärkikin. Oikeastaan vain tuo Ecostrike hukkasi tässä vaiheessa sienettymisominasuudessa aika paljon tehoa, kun vertaa edellisiin tuloksiin ja kaiken lisäksi kaartui ja törmäsi blokin alla olevaan pleksiin kesken menon. Tarvas taas kun on suorittanut samanlaista sientä koko testin läpi, niin siihen ei taida olla syytä ottaa enää kantaa.

200m testin tulokset kuvana

Loppusanat

Kuten huomaatte, en lähtenyt liiemmin spekuloimaan noita tuloksia, vaan annan jokaisen tehdä omia johtopäätöksiään. Ne ajatukset, jotka todella halusin jakaa löytyy joka tapauksessa tekstistä. En missään nimessä ole mikään gelatiiniblokkispesialisti, joten lienee melko turhaa alkaa antamaan mielipiteitäni siitä miten tuo geeli käyttäytyy, miten ja mihin suuntaan se turpoaa tai kuinka paljon se liikahtaa jne jne…

Lopuksi haluan sanoa, että kun tarkastellaan tutkittuja asioita, eli luotien avautumista, haavakanavaa, kasaa, upotusta ja toimintaa muuten kaikissa simuloiduissa tilanteissa, erottuu sieltä kolme patruunaa. Sakon Blade, Lapuan Naturalis ja Hornadyn GMX. 100 metrin etäisyyksiin asti mikään luoti ei ollut huono, jos siis verrataan siihen miten luodin valmistaja on sen halunnut toimivan. Tällä valmistajan haluamalla tavalla siis tarkoitan tietysti tuota Tarvasta, se kun erottui niin väkevästi erilaisuudellaan muihin luoteihin verrattuna, että en ole ihan varma oliko se oikeassa porukassa.
Noh, joka tapaukusessa, se miksi tuo Norma ja TTSX ei päässyt mukaan tuohon kolmen kimppaan, oli oikeastaan Normalla tuo 200m surkea avautuminen ja TTSXllä taas tuo lähietäisyydeltä ammutaessa luodin hajoaminen sillä kumpikaan yllä olevista ominaisuuksista ei ole luodin tarkoituksenmukainen ominaisuus. Molemmathan suoriutui oikein mallikkaasti tuosta kasatestistä, Normalla viden patruunan kasan ollessa 27,45mm ja TTSX:llä 27,45mm.


Vaikka olen sanonut, että tuo Tarvas luoti toimii aivan kuten se on valmistajansa mukaan haluttu toimivan, jäi silti mietityttämään, että millaisenkohan haavakanavan tekee sitten avautumaton teräväkärkinen täysvaippaluoti.
Menin siis Youtuben kätköihin kaivelemaan, ja löysinkin sieltä videon, jossa ammutaan .308 kaliiperin täysvaippaluotia gelatiiniin ja olihan noissa vähän eroa. Ero tuli minun silmissäni siitä, että tuo Tarvas tekee tosiaan tuon trumpetin heti osumasta, jolloin haavakanava alkaa lähes välittömästi, mutta muutoin nuo osumat näyttävät melko samanlaisilta, siis SIIHEN ASTI kunnes täysvaippa kääntyy ja muuttuu täysin holtittomaksi.
Väkisin tässä silti tuulee mieleeni, että porukkajahdeissa en haluaisi, jotta ampumani patruuna poistuu eläimestä kovinkaan kovaa vauhtia ulos, vaan että se pysähtyisi mahdollismman nopeasti poistututtuaan kohteesta.
Alla video täysvaippailuodista gelatiiniosumassa, ja kuten kuvasta näkyy, kyllä silläkin saa ihan näyttävän haavakanavan:

Tässä luodin nopeus on siis 2768ft/s joka on siis noin 843ms joka on siis vain hieman nopeampi kuin Tarvas tuossa ensimmäisessä 50m testissä.

ALLA VIELÄ KAIKKI TULOKSET MITÄ TUTKIMME JA MITTASIMME KAHDEN ERI TESTIKERRAN AIKANA

.
.
-Yrssi, Nordicshot-

Jaa kirjoitus muillekin

7 vastausta

  1. Testin tekijä oli kyllä nyt oikeassa..(minä väärässä)! Nämä vierekkäiset videot ovat kyllä mielenkiintoista katottavaa. Voisi jopa sanoa että näkeminen on uskomista 🙂 Itselle nuo videot antoi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

    Massiivinen ja syvin haavakanava? Tarvas

    Testin vaarallisin luoti? Norma Ecostrike (muutti suuntaa 200m matkan kohdalla pelkässä gelatiinissa joten täysin ennalta arvaamaton jahtiväline, minnehän olisi päätynyt luuosumassa, tämän kanssa vanha sääntö: ”älä ammu jos et tiedä mitä on takana”, ei oikein toimi)

    Testin turvallisin luoti? Sellaista ei ole keksitty, kaikki piipusta ulos tuleva on vaarallista. Taitaa kaikki testiin osallistuneet valmistajat julistaa hyvää tappokykyä, kuin turvallista tappoa

    Olisko elukka kuollut kaikilla? Olis

    Kaunein sieni missikisan voittaja? Naturalis (kauneus on katsojan silmässä joten ääni tälle)

    Mitä seuraavaksi? Luutestit samalla joukolla ja videoiden kans (pliiiis pliiiis 🙂 )

  2. Testin tekijä oli kyllä nyt oikeassa..(minä väärässä)! Nämä vierekkäiset videot ovat kyllä mielenkiintoista katottavaa. Voisi jopa sanoa että näkeminen on uskomista 🙂 Itselle nuo videot antoi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

    Massiivinen ja syvin haavakanava? Tarvas

    Testin vaarallisin luoti? Norma Ecostrike (muutti suuntaa 200m matkan kohdalla pelkässä gelatiinissa joten täysin ennalta arvaamaton jahtiväline, minnehän olisi päätynyt luuosumassa, tämän kanssa vanha sääntö: ”älä ammu jos et tiedä mitä on takana”, ei oikein toimi)

    Testin turvallisin luoti? Sellaista ei ole keksitty, kaikki piipusta ulos tuleva on vaarallista. Taitaa kaikki testiin osallistuneet valmistajat julistaa hyvää tappokykyä, kuin turvallista tappoa

    Olisko elukka kuollut kaikilla? Olis

    Kaunein sieni missikisan voittaja? Naturalis (kauneus on katsojan silmässä joten ääni tälle)

    Mitä seuraavaksi? Luutestit samalla joukolla ja videoiden kans (pliiiis pliiiis 🙂 )

  3. Hyvä ja mielenkiintoinen testi. Vielä ku ois käytetty testissä myös muuta, kuin riihimäkeläistä asetta. Esim. Naturalis ei kotimaisissa aseissa ole ollut välttämättä tarkimmasta päästä. Erään saksalaiskonsernin piipuista kyllä saattaa olla tarkkuudeltaan ihan kärkipäätä. Sellier & Bellotin Exergy Blue ois omasta mielestä myös kuulunut tähän testiin. Suomessa suht yleinen hirvipaukku ja käytännössä vähintäänkin hyvin tuntunut toimivan.

  4. Hyvä ja mielenkiintoinen testi. Vielä ku ois käytetty testissä myös muuta, kuin riihimäkeläistä asetta. Esim. Naturalis ei kotimaisissa aseissa ole ollut välttämättä tarkimmasta päästä. Erään saksalaiskonsernin piipuista kyllä saattaa olla tarkkuudeltaan ihan kärkipäätä. Sellier & Bellotin Exergy Blue ois omasta mielestä myös kuulunut tähän testiin. Suomessa suht yleinen hirvipaukku ja käytännössä vähintäänkin hyvin tuntunut toimivan.

  5. 655mm piippu mettäaseessa taitaa olla harvinaisempi kuin 510mm joten simuloidut nopeudet vaativat lukijalta ymmärrystä. Edellä Tane penäsi Exergy Blueta. Sen lisäksi jälleenlataajien suosiossa on Barnesin 150gr TTSX joka siksi olisi myös oikeutettu osallistuja.

    Olen samaa mieltä näiden tulosten valossa testin tekijän kanssa kärkikolmikosta ja GMX alkoi kiinnostamaan erityisesti. Blade myös jos ja kun alkaa saamaan irtoluotina.

    Missikisan voittaja näillä silmillä: GMX

  6. 655mm piippu mettäaseessa taitaa olla harvinaisempi kuin 510mm joten simuloidut nopeudet vaativat lukijalta ymmärrystä. Edellä Tane penäsi Exergy Blueta. Sen lisäksi jälleenlataajien suosiossa on Barnesin 150gr TTSX joka siksi olisi myös oikeutettu osallistuja.

    Olen samaa mieltä näiden tulosten valossa testin tekijän kanssa kärkikolmikosta ja GMX alkoi kiinnostamaan erityisesti. Blade myös jos ja kun alkaa saamaan irtoluotina.

    Missikisan voittaja näillä silmillä: GMX

Vastaa

Uutta kaupassa

7 vastausta

  1. Testin tekijä oli kyllä nyt oikeassa..(minä väärässä)! Nämä vierekkäiset videot ovat kyllä mielenkiintoista katottavaa. Voisi jopa sanoa että näkeminen on uskomista 🙂 Itselle nuo videot antoi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

    Massiivinen ja syvin haavakanava? Tarvas

    Testin vaarallisin luoti? Norma Ecostrike (muutti suuntaa 200m matkan kohdalla pelkässä gelatiinissa joten täysin ennalta arvaamaton jahtiväline, minnehän olisi päätynyt luuosumassa, tämän kanssa vanha sääntö: ”älä ammu jos et tiedä mitä on takana”, ei oikein toimi)

    Testin turvallisin luoti? Sellaista ei ole keksitty, kaikki piipusta ulos tuleva on vaarallista. Taitaa kaikki testiin osallistuneet valmistajat julistaa hyvää tappokykyä, kuin turvallista tappoa

    Olisko elukka kuollut kaikilla? Olis

    Kaunein sieni missikisan voittaja? Naturalis (kauneus on katsojan silmässä joten ääni tälle)

    Mitä seuraavaksi? Luutestit samalla joukolla ja videoiden kans (pliiiis pliiiis 🙂 )

  2. Testin tekijä oli kyllä nyt oikeassa..(minä väärässä)! Nämä vierekkäiset videot ovat kyllä mielenkiintoista katottavaa. Voisi jopa sanoa että näkeminen on uskomista 🙂 Itselle nuo videot antoi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

    Massiivinen ja syvin haavakanava? Tarvas

    Testin vaarallisin luoti? Norma Ecostrike (muutti suuntaa 200m matkan kohdalla pelkässä gelatiinissa joten täysin ennalta arvaamaton jahtiväline, minnehän olisi päätynyt luuosumassa, tämän kanssa vanha sääntö: ”älä ammu jos et tiedä mitä on takana”, ei oikein toimi)

    Testin turvallisin luoti? Sellaista ei ole keksitty, kaikki piipusta ulos tuleva on vaarallista. Taitaa kaikki testiin osallistuneet valmistajat julistaa hyvää tappokykyä, kuin turvallista tappoa

    Olisko elukka kuollut kaikilla? Olis

    Kaunein sieni missikisan voittaja? Naturalis (kauneus on katsojan silmässä joten ääni tälle)

    Mitä seuraavaksi? Luutestit samalla joukolla ja videoiden kans (pliiiis pliiiis 🙂 )

  3. Hyvä ja mielenkiintoinen testi. Vielä ku ois käytetty testissä myös muuta, kuin riihimäkeläistä asetta. Esim. Naturalis ei kotimaisissa aseissa ole ollut välttämättä tarkimmasta päästä. Erään saksalaiskonsernin piipuista kyllä saattaa olla tarkkuudeltaan ihan kärkipäätä. Sellier & Bellotin Exergy Blue ois omasta mielestä myös kuulunut tähän testiin. Suomessa suht yleinen hirvipaukku ja käytännössä vähintäänkin hyvin tuntunut toimivan.

  4. Hyvä ja mielenkiintoinen testi. Vielä ku ois käytetty testissä myös muuta, kuin riihimäkeläistä asetta. Esim. Naturalis ei kotimaisissa aseissa ole ollut välttämättä tarkimmasta päästä. Erään saksalaiskonsernin piipuista kyllä saattaa olla tarkkuudeltaan ihan kärkipäätä. Sellier & Bellotin Exergy Blue ois omasta mielestä myös kuulunut tähän testiin. Suomessa suht yleinen hirvipaukku ja käytännössä vähintäänkin hyvin tuntunut toimivan.

  5. 655mm piippu mettäaseessa taitaa olla harvinaisempi kuin 510mm joten simuloidut nopeudet vaativat lukijalta ymmärrystä. Edellä Tane penäsi Exergy Blueta. Sen lisäksi jälleenlataajien suosiossa on Barnesin 150gr TTSX joka siksi olisi myös oikeutettu osallistuja.

    Olen samaa mieltä näiden tulosten valossa testin tekijän kanssa kärkikolmikosta ja GMX alkoi kiinnostamaan erityisesti. Blade myös jos ja kun alkaa saamaan irtoluotina.

    Missikisan voittaja näillä silmillä: GMX

  6. 655mm piippu mettäaseessa taitaa olla harvinaisempi kuin 510mm joten simuloidut nopeudet vaativat lukijalta ymmärrystä. Edellä Tane penäsi Exergy Blueta. Sen lisäksi jälleenlataajien suosiossa on Barnesin 150gr TTSX joka siksi olisi myös oikeutettu osallistuja.

    Olen samaa mieltä näiden tulosten valossa testin tekijän kanssa kärkikolmikosta ja GMX alkoi kiinnostamaan erityisesti. Blade myös jos ja kun alkaa saamaan irtoluotina.

    Missikisan voittaja näillä silmillä: GMX

Vastaa

Lisää
Luettavaa

Aimpoint GAIM

Mikä ihmeen GAIM? Olen kesän ajan päässyt tutustumaan Aimpointin kehittämään GAIM metsästys ja -ammuntasimulaattoriin ja selvittänyt onko se erittäin hauska peli vai ammuntaharjoittelua tukeva hankinta. Kyseessä on siis VR-laseilla käytettävä simulaattori jossa voi ampua aina savikiekkoja haulikolla ja riistaa kiväärillä. Laite toimii Oculus Quest -virtuaalilaseilla, ja vain niillä. Ampuminen/metsästys tapahtuu

Lue kirjoitus »
Beretta Ultraleggero

Beretta Ultraleggero

Ultraleggero (ultrakevyt) Beretta julkaisi tälle vuodelle täysin uudenlaisen tuotteen. Kolmisen vuotta kestänyt kehitystyö saatiin valmiiksi ja 20.5.2021 julkaistiin uusi ultrakevyt päällekkäispiippuinen 12/76 haulikko. Kyseessä on siis markkinoiden kevyin teräslukkorunkoinen päällekkäispiippuinen haulikko. Heti alussa lienee aiheellista mainita, että haulikko on ranskanlilja -merkinnällä vartustettu, joka tarkoittaa, että sillä saa ampua kaikkia korvaavia

Lue kirjoitus »

Lämpökamera kytikselle?

Hyötyä vai turhaa elektroniikkaa? Tällä hetkellä puhutaan paljon pimeänäkölaitteista ja siitä onko niiden käyttö eettistä tai miten eettistä se on, vai puhutaanko kenties ”huijaamisesta”? Onko laitteesta metsästyksen kannalta hyötyä vai onko repussa pelkästään turhaa elektroniikkaa? Kannattaako kytikselle tai metsästykseen hankkia lämpökamera?Jutun lopussa kerron oman mielipiteeni näihin kysymyksiin. Ensi kokemukseni Vuosi

Lue kirjoitus »