Riistareseptit & metsästysvideot
Riistareseptit
Kermainen pasta peuran sydämestä
Tarvikkeet: (2-3hlö)
1 aikuisen peuran sydän
4dl kermaa
0,5dl – 1dl yhden tähden Jaloviinaa
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
Katajanmarjola
Viherpippuria
Lihaliemikuutio
Voita
Tagliatelle pastaa
Nippu tuoretta timjamia
Ruohosipulia
Työvaiheet:
Ota sydän noin tuntia ennen paistamista huoneenlämpoöön.
Puhdista sydämestä pois rasva, kalvot ja muu ”hötö”.
Paloittele se noin 1,5cm X 1,5Cm kuutioiksi.
Siivuta 1,5 sipulia puolikkaiksi renkaiksi.
Siirrä lihat sivuun ja laita pastavesi kiehumaan, ja keitä pasta kun vesi kiehuu jne (ei opetella nyt keittämään pastaa).
Kastike:
Lisää kattilaan viherpippurit, katajanmarjat, voi ja Jaloviina.
Keitä hetki (n. minuutti) että alkoholi haihtuu.
Lisää 1/2 pilkottu sipuli ja pari valkosipulin kynttä sekä lihaliemikuutio, sekoita.
Lisää kerma ja keittele hiljalleen kasaan.
Noin 10min kohdalla kun kastike alkaa painua kasaan, siivilöidään mujut pois ja
jatketaan keittämistä.
Kun kastike on sopivan paksua se on valmis.
Sydän:
Laita pannulle timjamin oksia, muutama valkosipulin kynsi ja voita:
Kun voi on ruskeaa ja pannu kuuma, lisää sydänkuutiot.
Paistele timjamin ja valkosipulin kanssa ja lisää tarvittaessa voita.
Kun lihat on kypsiä niin sammuta liesi ja anna levätä hetki.
Vältä liian kypsäksi paistamista, sillä saavutetaan vain sitkeä ja maksan makuinen lopputulos.
Poista pannulta timjamit ja valkosipulit ja laita ne biojäteastiaan.
Tässä välissä pasta lienee aika lähelle valmista, siivilöi se.
Lisää paitetut sydämet ja sipulit kastikkeen sekaan, sekoita.
Laita pastaa lautaselle, lisää päälle sydänkastiketta.
Koristele ruohosipulilla ja timjamilla.
Raasta päälle hieman parmesanjuustoa.
NAUTI!
Moskovanpataa peurasta yrttisellä perunamuusilla
Tarvikkeet:
1kg peuran sisäpaisti
(nauta käy jos ei riistaa löydy)
2 isoa sipulia
2-3 suolakurkkua (koolla on väliä)
170g sinihomejuustoa (jos suorastaan vihaat tätä, niin voit kokeilla korvata sinihomejuuston vaikkapa perus sulate- tai tuorejuustolla)
240g smetanaa
n 50g voita (paistamiseen)
2-3rkl hunajaa
2rkl mustapippuria
5dl voimakasta lihalientä
3rkl vehnäjauhoja
Työvaiheet:
Ota sula paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa myös kaksi suolakurkkua pieniksi kuutioiksi ja pane siivilään valumaan. Säästä kurkkupaloista irtoava liemi.
Lisää pannulle voita. Paista sipuleita noin viisi minuuttia ja lisää hunaja. Sekoita ja lisää suolakurkut, paista vielä noin 3-4 minuuttia.
Lisää pippurit ja paista vielä hetki. Kaada suolakurkkuliemi pannulle.
Paloittele sisäpaisti noin tuuma X tuuma kokoisiksi paloiksi.
Ruskista padassa sisäpaistin palat erä kerrallaan voissa. Kaada lihat pannulle sipulin ja suolakurkkujen seuraksi. Kun loput lihat on paistettu, lisää pataan kaikki ainekset. Laita vehnäjauhot pataan ja sekoita, lisää lihaliemi ja sekoita, sitten sinihomejuusto ja sekoita, kunnes se sulaa. Lopuksi smetana joukkoon, ja pata uuniin.
Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin noin tunniksi jonka jälkeen lasketaan lämpö 120-150 asteeseen. Anna padan olla uunissa vielä vajaa tunti niin, että liha on mureaa. Poista kansi padasta ja anna sen olla uunissa vielä, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan, noin 30min.
Tarjoile pata perunamuusin, riisin, keitettyjen perunoiden tai vaikka pastan kanssa, toimii!d
Riistakäristystä valkohäntäpeurasta
Tarvikkeet
Peuran, kauriin tai hirven paisti (n1kg)
tässä käytin peuran ulkopaistia
100g voita
pippuria
suolaa
yksi annos olutta, merkki ja malli oman maun mukaan
lihaliemikuutio
Noin 1kg jauhoisia perunoita
Maitoa tai kermaa
suolakurkkuja
Puolukkasurvosta tai -hilloa
Työvaiheet
Käristys
ota jäinen paisti huoneen lämpöön noin tunti ennen kuin aloita valmistuksen
siivuta terävällä veitsellä paisti ohuksi lastuiksi
paista lastut reilussa voissa kauniin ruskeiksi, lisää joukkoon mausteet, olut ja lihaliemikutio, anna hautua hiljalleen kannen alla noin 1-2 tuntia, lisää tarvitaessa olutta joukkoon (ja jos ei tarvitse lisätä, niin lisää silti hieman, että voit juoda loput)
Muusi
Pese ja kuori jauhoiset perunat, paloittele ne noin tuuma x tuuma kokoisiksi paloiksi ja keitä kypsäksi reilussa suolavedessä.
Kun perunat on kypsät, poista vesi ja survo perunoit ja lisää joukkoon voita maun mukaan, (ainakin 50g) ja survo lisää. Lisää joukkoon lämmintä maitoa (tai kermaa) samalla survoen. Sekoita/survo sen verran, että muusin koostumus on mieluisa.
Rakenna annos laittaamalla lautaselle muusia jonka keskelle tee lusikalla ”kuppi”. Lisää käristystä ja lientä kuppiin. Laita lautaselle suolakurkkuja ja puolukkasurvosta, nauti!
Voit myös lisätä hieman kokonaisia puolukoita tuomaan annokseen väriä ja hapokkuutta (itse en pidä niistä, joten en laita).
Riistakebab valkohäntäpeurasta
Tässä on käytetty 2kg valkohäntäpeuran jauhelihaa. Peuran jauheliha on erittäin vähärasvaista joka käy hienosti kebabiin. Lihana voi tietysti käyttää mitä vain jauhelihaa, mitä vähemmän rasvaa sitä parempi rakenne valmiissa kebussa on.
Lihan mausteet
5rkl aromisuola
3rkl perunajauho
2tl mustapippuri
3tl sipulijauhe
2tl paprikajauhe
2tl savupaprika
2tl valkosipulijauhe
2tl oregano
1tl jeera (juustokumina)
1tl chilijauhe
Videolla käytän paistomittaria ja liha on valmis kun se näyttää 80c. Jos sinulla ei ole mittaria niin voit paistaa pötkylää keskitasolla, noin 6-7 tuntia. Tässä minulla oli liha uunissa 6t 30min. Jos teet eri määrän kun ohjeessa, niin kannattaa ehdottomasti käyttää mittaria, sillä itse en ole tuota pienempää määrää tehnyt koskaan ja siltikään sitä ei juuri koskaan tarvitse pakastaa.
Tomaattinen kebabkastike
2tkl (500g) paseerattu tomaatti
voit käyttää chiliversiota jos haluaa enemmän potkua (tai jos normaalit on kaupasta loppu, kuten minulle kävi tällä kertaa)
1 kokonainen pilkottu sipuli
4 valkosipulin kynttö
3rkl laadukasta oliiviöljyä
3tl mustapippuri
1tl savupaprikajauhe
1tl paprikajauhe
1rkl balsamico
1rkl sriracha -kastike
1kpl lihaliemikuutio
1rkl sinappi
(jos pitää tulisemmasta kastikkeesta, niin pilko tuoretta chiliä sekaan sen verran mitä makuhermot vaativat)
Valmistusohjeet
Pilko sipuli, valkosipuli (ja halutessasi chilit pieniksi paloiksi).
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pilkotut vihannekset. Paista keskilämmöllä kunnes pehmenevät hieman.
Lisää kattilaan paseerattu tomaatti. Keitä hiljalleen n. 20 min tai kauemminkin jos esim. muu kokkailu on kesken. Hyvälaatuinen tölkkitomaatti (esim. Cirio- tai Mutti-merkkinen) on niin makeaa että lisämakeutusta ei tarvita. ”Kaupan merkkejä” käyttäessä kastikkeeseen voi lisätä maun mukaan lorauksen siirappia, fariinisokeria tai kidesokeria.
Lisää mausteet, kasvisliemikuutio, sriracha -kastike, sinappi ja balsamico. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes kastike on sopivan paksuista.
Kun kastike on hieman jäähtynyt, hienonna sitä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella jos tarvetta.
Tämä tomaattinen kastike sopii erittäin hyvin myös esim lihapullapastaan kastikkeeski. Kannattaa kokeilla.
Ohje on alun perin Mättömestarin sivustolta!
Revittyä peuraa kotitekoisilla tortilloilla ja BBQ-kastikkeella
Tässä on käytetty peuran ulko- ja pyöröpaisti, eli noin 1,2kg lihaa.
LIHAN PINTAMAUSTEET
1tl valkosipulijauhe
1tl paprikamauste
1tl sipulijauhe
1tl suola
1tl pippuri
1tl jeera (juustokumina)
1tl grillaus- ja yleismauste
1tl savupaprika
Mausteiden määrä tietysti riippuu lihan koosta. Tässä tapauksessa mausteseoksesta jäi hieman jäljelle seuraavaan käyttökertaan.
Pintamaustettu liha uuniin 160c noin tunti
BBQ-KASTIKE
2dl fariinisokeri
2dl ketsuppi
0,5dl punaviinietikka
1dl vettä
1rkl worcestershire -kastike
mausteet:
1tl mustapippuria
1tl sipulijauhetta
reilu 1tl valkosipulijauhetta
1tl savustettua paprikajauhetta
kaikki yllä olevat raaka-aineet kattilaan ja keitellään hiljalleen välillä sekoitellen, noin 30min
Lopuksi noin 1rkl sinappia sekoitetaan joukkoon, kun kastike otetaan pois liedeltä
TORTILLA -letut noin 12kpl:
3dl vehnäjauho
1tl suolaa
1/4tl leivinjauhetta
1dl vettä
50g voita
Sekoitetaan astiassa kuivat jauheet keskenään jonka jälkee lisätään voi.
Kun voi on lisätty käsittele taikinaa kunnes se muuttuu murotaikinamaiseksi (tässä meni noin 4min). Sen jälkeen lisätään vesi ja vaivataan kunnes taikina on kiinteä ja kimmoisa. (tässä myös 4min tehokasta vaivaamista). Vaivaamisen jälkeen taikina jääkaappiin kelmun alle noin 30min, jos on kiire (kuten yleensä on), niin huoneenlämmössä liinan alla 15min.
Kun paistat lettuja käytä mieluusti valuruta- tai muuta pinnoittamatonta pannua, koska tortillat paistetaan kuivalla, kuumalla pannulla ja pinnoitetut pannut (teflon tms) eivät kestä kuivana kuumentamista. Tämä on myös melko yleinen syy sille, että pannut eivät kestä köyttöä.
Metsästysvideot
Peurajahti hiipien
Kaurispukkien taistelu
Blogista
Aimpoint GAIM
Mikä ihmeen GAIM? Olen kesän ajan päässyt tutustumaan Aimpointin kehittämään GAIM metsästys ja -ammuntasimulaattoriin ja selvittänyt onko se erittäin hauska peli vai ammuntaharjoittelua tukeva hankinta. Kyseessä on siis VR-laseilla käytettävä simulaattori jossa voi ampua aina savikiekkoja haulikolla ja riistaa kiväärillä. Laite toimii Oculus Quest -virtuaalilaseilla, ja vain niillä. Ampuminen/metsästys tapahtuu
Beretta Ultraleggero
Ultraleggero (ultrakevyt) Beretta julkaisi tälle vuodelle täysin uudenlaisen tuotteen. Kolmisen vuotta kestänyt kehitystyö saatiin valmiiksi ja 20.5.2021 julkaistiin uusi ultrakevyt päällekkäispiippuinen 12/76 haulikko. Kyseessä on siis markkinoiden kevyin teräslukkorunkoinen päällekkäispiippuinen haulikko. Heti alussa lienee aiheellista mainita, että haulikko on ranskanlilja -merkinnällä vartustettu, joka tarkoittaa, että sillä saa ampua kaikkia korvaavia
Lämpökamera kytikselle?
Hyötyä vai turhaa elektroniikkaa? Tällä hetkellä puhutaan paljon pimeänäkölaitteista ja siitä onko niiden käyttö eettistä tai miten eettistä se on, vai puhutaanko kenties ”huijaamisesta”? Onko laitteesta metsästyksen kannalta hyötyä vai onko repussa pelkästään turhaa elektroniikkaa? Kannattaako kytikselle tai metsästykseen hankkia lämpökamera?Jutun lopussa kerron oman mielipiteeni näihin kysymyksiin. Ensi kokemukseni Vuosi